Mandala bordskånere

Efter lang tid med tennisalbue, har jeg ikke kunne hækle særlig meget. Men forleden faldt jeg over 6 smørebrætter i træ på et loppemarked, hvor jeg straks tænkte HÆKLE! Så endelig har jeg fundet noget man kan bruge alle de flotte mandala opskrifter på, som jeg gang på gang falder over på nettet, men som jeg ikke aner hvad jeg skal bruge til. Så må albue være albue.. nu skal der hækles.
Indtil nu har jeg lavet 4 helt forskellige betræk til brætterne. De måler 17 cm og er fine som bordskånere. Derfor har jeg også tænkt på at man skal kunne tage betrækket af og vaske det. Jeg har hæklet elastik ind i kanten, så de vil sidde pænt, i fald at det krymper eller bliver slasket med tiden. Bomuld har en tendens til at blive slattent og udvide sig over tid, så håber elastikken kan stramme op så de kan være pæne i lang tid fremover.

Hvis du finder en flot mandala opskrift og tænker du selv vil hækle bordskåner-skånere 😉 så har jeg gjort således:

Jeg har brugt ren bomuld 8/4 og hæklet på nål 2,5 mm og 3 mm.

Først hækler du så mange omgange i opskriften, at din mandala mangler omkring 5 mm i at nå ud til kanten. I nogle af dem du ser her, har jeg måtte fifle og ændre lidt på de sidste omgange, for at få den til at passe til min bordskåner.

Så fortsætter du med fastmasker. De første par omgange tager du 6 masker ind jævnt fordelt på hver omgang, ved at hækle 2 fm sammen.

Herefter tager du 8 masker ind jævnt fordelt de næste 6 omgange.

Nu måler du rundt langs sidste omgang, hvor lang din elastik skal være. Du skal trække 1/3 fra længden. Dvs. hvis din omgang er 30 cm hele vejen rundt, skal du klippe et stykke elastik der er 10 cm kortere. Altså 20 cm.

Sy elastikken sammen til en ring med noget kraftigt sytråd, eller hvert fald vær sikker på det ikke går op eller knækker, når du udvider elastikken. Nu hækler du med fastmasker omkring elastikken, som på billedet. Her skal du ikke tage ind, men bare 1 fm i hver fm.

Klip og hæft ende. Nu kan du trække den over din bordskåner. Den skal være stram. Hellere for stram end at den poser.

Færdig 🙂

link til opskrifterne jeg har brugt til mine bordskånere, finder du ved at klikke på billederne længere nede.

Mine færdige bordskånere vil kunne købes i min webshop.

Eget design, ingen opskrift
Mandala Madness CAL 2016 fra: Crystals and Crochet
Stolebetræk fra: Karin Ann De Haak
Mint Coffee Mandala Pot holder fra: LillaBjörn Crochet

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *